27 Mayıs 2016 Cuma

Adana Demirspor'un Tarihçesi




TARİHİ : Adana Demirspor Kulübü İkinci Dünya Savaşı sırasında, silah altında bulunan askerlerin dışındaki gençleri savaş hazırlama amacıyla çıkartılan “Sivil Savunma Mükellefiyeti“ adı altındaki kanunla 1938 yılında DDY 6.İşletme Bölge Müdürlüğü bünyesi içerisinde olan kulübün ilk kurucu üyeleri Eşref Demirağ, Vasfi Ramzan, Hasan Silah, Hikmet Tezel, Feridun Kuzeybay, Seha Keyder, Emin Ersan, Esat Gürkan ve Kenan Gülgün’dür. Adana Demirspor futbolun dışında yüzme, sutopu, bisiklet ve güreş dallarına da büyük önem vermiştir. Erzincan’da depremden zara gören felaketzedeler için yapılan turnuvaya katılmıştır.
GELİŞİMİ : Adana’nın ilk kulüpleri sayılan İdmanyurdu, Torosspor ve Seyhanspor dışında yine müessese takımı olan Milli Mensucat ve Demirspor gibi ligi oluşturan takımların katılımıyla “ Çukurova Ligi “ oluşturulmuştur. 1942 yılından 1953 yılna kadar Adana Demirspor bölge şampiyonu olarak gruplara katılmaya hak kazanmıştır. 1947 yılında grup şampiyonu olmuş. Ankara’da yapılan final karşılaşmalarında Ankara Demirspor ve Fenerbahçe’nin ardından Türkiye üçüncüsü olma başarısı göstermiştir. 1951 yılında Balıkesir’de yapılan final karşılaşmalarında Beşiktaş ve Altay’ın ardından Türkiye üçüncüsü olmuştur. 1953-54 futbol sezonunda Adana Demirspor Türkiye Amatör Takımlar Şampiyonası finalinde oynadığı Ankara Hacettepe takımını Selami Tekkaancı’nın golüyle 1-0 yenerek Türkiye Şampiyonu olmayı başarmıştır. 1940 yılından 1969 yılına kadar kulüp başkanları DDY bünyesinden oluşmuştu. DDY dışında ilk başkan Mahmut Karabucak olmuştur.
1965-66 sezonunda Orhan Şeref Apak’ın Federasyon Başkanlığı döneminde Adana Demirspor Türkiye ikinci ligine alınmıştır. Yedi yıl birinci lige çıkma uğraşı veren Adana Demirspor nihayet 1972-73 sezonunda Muharrem Gülergin ve Nuri Şengezer’ in gayretleriyle Adana’da Uşakspor’u Fatih Terim ve Bektaş’ın golleriyle 2-0 yenerek bu amacına ulaşmıştır.
10 yıl üstüste birinci ligde barınan Adana Demirspor 1983-84 sezonunda yeniden ikinci lige düşmüştür. 1983 yılında kulüp başkanı Erol Erk’ in girişimleriyle Demirspor kendi lokaline kavuşmuştur. 1986-87 sezonunda Adem Atılgan’ın başkanlığı döneminde Muhammet Kaymak’ın parasal desteği ayrıca Teknik Direktör Ali Hoşfikirer’in gayretleriyle Demirspor yeniden 1.Türkiye ligine yükselmiştir. Talihsiz bir sezon geçiren Demirspor, bir sezon sonra yeniden ikinci lige düşmüş, 1988-89 yılında Büyükşehir Bld. Başkanı Selahattin Çolak’ın gayretleri ve Ali Hoşfikirer’in gözetiminde yeniden 1.Türkiye ligine yükselmiştir ve kulüp başkanlığını İzzet Göde, Teknik Direktörlüğü ise Kemal Ömerağiç yapmaktadır. 1990-91 sezonunu yeniden Türkiye ikinci liginde geçirmek zorunda kalan Adana Demirspor, bu ligde düştüğü sene yeniden şampiyon olarak 1991-92 sezonunda Türkiye 1.liginde oynamaya hak kazanmıştır, bu sezon sonunda birinci ligde barınamayarak tekrar ikinci lige dönmek zorunda kalan Adana Demirspor, 1993-94 sezonunda Ankara’da oynadığı Çanakkale Dardanelspor Türkiye İkinci ligi play-off final karşılaşmasını Timuçin ve Ercan’ ın golleriyle 2-1 kazanarak 1994-95 sezonunda yeniden 1.Türkiye ligine yükselmiştir, oynadığı final maçlarından sonra şampiyon olan Adana Demirspor’da bu sezondan itibaren başkanlığı Büyükşehir Bld.Bşk. Aytaç Durak, teknik direktörlük görevini ise Samet Aybaba üstlenmiştir, çok kötü bir sezon geçiren şimşekler ligi 15 puanla son sırada tamamlayarak 1996-97 sezonundan itibaren 2.lige düşmüştür. Lige şampiyonluk parolasıyla başlayan Adana Demirpor’da işler istenildiği gibi gitmemiş ve Adana Demirspor 1998/99 sezonunun son maçında da İstanbul’da Bakırköyspor’a 4-0 yenilerek tarihinde ilk kez 1999/00 sezonunda 3.Türkiye Liginde oynamak durmunda kalmıştır.
Adana Demirspor’un en başarılı olduğu branş hiç kuşkusuz yüzme ve sutopu’dur. Özellikle 1938 yılında yüzme havuzunun hizmete girmesi ayrıca Halil ve Mahmut Dalhan kardeşlerin başarılı gençleri Demirspor Kulübü’nde toplaması rekorların kırılmasını sağlamıştır.
Sutopunda Hasan Sime, Halil Dalhan, Mahmut Dalhan, Muharrem Gülergin, Recai Çelik, Sefa Aydın, Ahmet Güçlüoğlu, Şükrü Ağcaoğlu, Faruk Suvar ve Halil Yüksel İstanbul takımlarına kafa tutarak 17 yıl içinde sadece bir kez yenilmişlerdir. “ Yenilmez Armada “ takımını yaratanlara daha sonra Ünsal Fikirci, Erdal Acet, Ayhan Karataş, Bora Özkök, Fahri Gez, Faruk Morkal gibi birçok reokrtmen yüzücüler katılmışlardır.
Atletizme de büyük önem veren Adana Demirspor kulübü yöneticileri Yıldıray Pağda, Turgay Renklikurt, Sedat Akkar, Atilla Binöz, Yavuz Pağda, Muharrem Gülergin, Selahattin Canka, Mehmet İkigül gibi milli sporcularla isimlerini duyurmuşlardır. Daha sonraki yıllarda Bölge Antrenörü Hasan Tekin Demirsporlu atletlerle özel olarak ilgilenmiş onların derce yapmalarıonı sağlamıştır. DDY, Dünya Şampiyonalarına Demirspor güreşçilerini götürmüştür. Mehmet Çelebi, Mustafa Kurt, Mehmet Kartal, Hüseyin Atlı, Ali Demirkazık, Abdurrahman Çay gibi milli güreşçiler, Adana’nın gücünü yurt dışına taşımışlardır. Bisiklet branşında Ertuğrul Arlı, Ahmet Avcılar, İbrahim Gönül, Erol Berk Demirspor forması altında milli mayoyu giymişlerdir.
Demirspor salon sporlarına da büyük önem vermiştir, özellikle Demiray Sayılır ve Alaattin Atsal’ın gözetiminde deneyimli yönetici Ökkeş Koşkun’un gayretleriyle 1969-70 sezonunda Anadolu Kupası şampiyonu olan Adana Demirspor deplasmanlı ligde oynamaya hak kazanmıştır. 1972-73 sezonunda ilk kez Türkiye 1.Ligine yükselmiştir. Voleybolda 1967-72 yılları arasında Adana şampiyonu olan Adana Demirspor tüm uğraşlara karşın sadece bölge şampiyonluğunu kazanmış, deplasmanlı ligde oynama şansını yakalayamamıştır.








Alanyaspor'un Tarihçesi





Alanyaspor 1948 Yılında Doktor Ali Nazim Köseoğlu Ve Alanyalı Aydın Gençlerin Katkılarıyla Kurulmuştur.
Kulübümüz 1966 Yılına Kadar Gayrı Federe Olarak Faaliyet Göstermiştir.
Kulübün İsmi Önce Alanya Kalespor, Sonra Kale Gençlikspor Olarak Değişikliğe Uğramışdır.
İlk Forma Rengi Mavi-Beyazdır.Alanyaspor 1965-66 Sezonunda Federe Olmuştur.
Aynı Yıl İlk Kez Antalya Amatör Kümesinde Lige Katılmıştır.Forma Rengi Kırmızı-Beyaz Olmuştur Ve Kulübün İsmide Alanya Kale Gençlikspor’dur
1966-67 Sezonunda Muzaffer Balçık Kulüp Başkanlığı Yapmıştır.
1969-70 Sezonunda Nevzat Köseoğlu Başkanlığında Lige Katılmış Ancak 4 Maç Sonra Liglerden Çekilmiştir.
1970-71 Yılında Yine İlgisizlik Nedeniyle Lige Katılınmamıştır.1971-72 Sezonunda Sporcuların Çabası İle Lige Katılınmış Ve Kulübün Fesh Olması Son Anda Önlenmiştir.
1972-73 Sezonunda Takımımız O Yıla Kadarki En İyi Sonucu Elde Etmiş Ve Atilla Doğan Başkanlığında Ligi 3. Bitirmiştir.
Ertesi Yıl Yine Sporcuların Çabası İle Ligi Tamamlamıştır.1976-77 Sezonuna Kadar Yine Özel Çabalarla Takım Liglere Katılmıştır.
1976-77 Sezon Öncesi Kulüp Başkanlığına Nazmi Reisoğlu Seçildi.
Alanyaspor Tarihinde İlk Kez Antalya Amatör Kümesinde Şampiyonluğa Oynadı Ve İki Sezon Üst Üste Kılpayı Şampiyon Olamadı.
1978-79 Yılında Tamamına Yakın Alanyalı Oyunculardan Kurulu Bir Kadro Oluşturuldu Ve Ligde Üçüncü Oldu.
1979-80 Sezonunda Ligi 5.Bitirdi.1980-81 Yılında Averajla Şampiyonluğu Kaybetti.Takım 1981-82 Yılında Başkansız Ve Yönetimsiz Kalarak 2.Amatör Kümeye Düştü.
1982 Yılı Mayıs Ayında Kongre İle Göreve Gelen Hüseyin Arıkan Başkanlığındaki Yeni Yönetim Tüzük Değişikliği Yaparak Kulübün Adını Alanyaspor, Renklerini’de Turuncu-Yeşil Olarak Değiştirdi.
Belediyenin Yardımı İle Damlataş’taki Belediye’ye Ait Eski Bina Restore Edilerek Kulüp Tesisleri Haline Getirildi.Kulüp Binası Yanındaki Boş Arazi Büyük Emekler Sonucu Nizami Toprak Saha Haline Getirildi.
Alanyaspor 1982-83 Sezonunda 2.Amatör Kümede Şampiyon Olarak Tekrar 1.Amatör Kümeye Yükseldi Ve 1984 Yılına Kadar 1.Kümede Mücadele Etti.
1984-85 Yılında Türkiye 3.Ligi Kuruldu, Alanyaspor Kulübü De Başkan Hüseyin Arıkan Ve Ekibinin Yoğun Gayretleriyle 3.Lige Alındı Ve Alanya Tarihinin İlk Ve Tek Profosyonel Takımına Sahip Oldu.Yıllardır Bitirilmeyen Alanya Stadyumu Yoğun Çabalar Sonunda Hizmete Sokuldu.
Alanyaspor Alanyalı Oyuncuların Ağırlıkta Olduğu Bir Kadro İle Mücadele Ettiği 3.Ligdeki İlk Sezonda Ligi 11.Sırada Tamamladı. 1985-86 Sezonunda Müstakbel Dim’in Fahri Başkanlığında Alanyaspor Önemli Transferler Yapmasına Rağmen Ligi 5.Sırada Tamamladı.Alanyaspor O Sezon İlk Kez Katıldığı Federasyon Kupasında Da İki Tur Geçme Başarısı Gösterdi.
1986-87 Sezonunda Necati Azakoğlu Başkanlığındaki Alanyaspor Ligi İkinci Sırada Tamamladı.
1987-88 Sezonunda Yine Necati Azakoğlu Başkanlığındaki Alanyaspor İlk Yılki Hataları Yapmadı Ve 16 Mayıs 1988’de Tarihinde İlk Kez Kuruluşunun 40.Yılında Türkiye 2.Ligine Yükselme Başarısı Gösterdi.
1988-89 Sezonunda Alanyaspor’un 2.Ligdeki İlk Başkanı Ali Dizdaroğlu Oldu Ve Takım Ligi 4.Sırada Tamamladı.
1989-90 Sezonunda Oba Belediye Başkanı Hayri Doğan Kulüp Başkanı Oldu Ve Takım Ligi 5.Sırada Tamamladı.
1990-91 Yılında Dönemin Dyp İlçe Başkanı Faruk Koçak Başkanlık Görevini Devir Aldı Takım Ligi 10.Sırada Tamamladı.
Dönemin Ardından Tam 5 Yıl Devam Edecek Cengiz Aydoğan Dönemin Başladı.Bu Dönemlerde Nazmi Reisoğlu As Başkanlık Görevinde Bulundu.
Takım,1992-93 Ve 1993-94 Sezonlarında Klasman 2.Si Oldu.Türkiye Kupasında 6.Tura Yükselen Tek Lig Takımı Olarak Tarihe Geçtii.
1994-95 Yılında Klasman Grubu 5.Si Olarak Ligi Tamamladı.
1995-96 Sezonunda Sondan 1 Maç Önce Beypazarı İle 0-0 Berabere Kalarak Ligde Kaldı.
1996-97 Sezonunda Nazmi Reisoğlu Kulüp Başkanı Oldu Ve 3 Ay Sonra Görevi Bıraktı.Ardından Göreve Gelen Hacıkadiroğlu Döneminde İse Tüm Çabalara Rağmen Takım Yeniden 3.Lige Düştü.
1997-98 Sezonunda Kulüp Mehmet Hacıkadiroğlu Başkanlığında Girsede İki Ay Sonra Başkanın Vefatı Üzerine Başkanlığa Ali Sak Getirildi.O Sezon Takım Ligi 5.Sırada Tamamladı.
1998-99 Ali Sak Döneminde Takım Son 5 Haftada Nazmi Reisoğlu Ve Arkadaşlarının Desteği İle Son Maçta Kümede Kalmayı Başardı.
1999-2000 Sezonunda Yine Ali Sak Başkanlık Görevini Sürdürdü.Takım Ligdeki Konumu İyi Olmayınca Son 5 Haftada Hasan Hacıince Başkanlığa Seçildi Ve Takım Son Maçında Keçiörengücü’nü Mağlup Ederek Ligde Kaldı.
2000-2001 Sezonunda Hasan Hacıince Döneminde Genç Bir Kadro İle Mücadele Eden Alanyaspor Başarılı Olmasına Rağmen 3 Takımın 2.Lige Yükseldiği Ligde Son Haftalarda Kaybettiği Puanlarla 4.Oldu Ve Kılpayı 2.Lige Yükselme Şansını Kaybetti.
Alanyaspor Hacıince Başkanlığındaki 2001-2002 Ve 2002-2003 Sezonlarında Son Haftalarda Kümede Kalmayı Başardı.
2003-2004 Sezonunda İse Güçlü Bir Kadro İle Lige Başlandı,Takım Son Derece Baişarılı Sonuçlar Alarak Ligi Lider Tamamladı.
16 Yıl Sonra Şampiyon Olarak Yeniden 2.Lige Döndü.2004-2005 Sezonunun Başında Emin Müftüoğlu Başkanlığındaki Geçici Yönetim 10 Gün Süre Görev Yaptı.Ardından Yapılan Kongrede Selçuk Doğan Kulüp Başkanı Oldu.
Selçuk Doğan Başkanlığında Yine Tarihinin En Başarılı Dönemlerinden Birine İmza Attı Ve 2.Lig B Kategorisi A Grubunda Ligi 2.Sırada Tamamladı.Aynı Zamanda Kulüp 9 Yıl Aradan Sonra Yeniden Türkiye Kupasına Katılma Hakkı Elde Etti
2005-2006 Sezonu Öncesi Selçuk Başkan Yeniden Kulüp Başkanlığı Görevine Seçildi. Futbol Federasyonu Uzun Yıllar Aradan Sonra Yeniden Play-Off Sistemini 2. Liglerde Uyguladı Ve Takım Grubunda Ligi Birinci Olarak Tamamladı Ve Play-Off’a Yükseldi. Yükselme Grubu Maçlarını 5. Tamamlayarak Ekstra Play-Off Oynama Hakkı Elde Etti. Ankarada Oynanan Maçlarda 1. Turda Pendikspor’a Elendi. Türkiye Kupasında İlk Turdu Mersin İdman Yurduna Elendi.
2006-2007 Sezonunda Selçuk Doğan Başkanlığındaki Alanyaspor Grup Maçlarında Hiç Yenilmeden Yükselme Grubuna Yükseldi.A Ligine Çok Yaklaşan Takımımız İç Sahada Çok Sayıda Puan Kaybı Yaşayınca Ligi 4. Sırada Tamamladı Ve Ekstra Play-Off Oynama Hakkı Kazandı. Bursa’da Oynanan Maçların İlk Turunda Kırıkkale’yi Eleyen Takımımız , Yarı Finalde Normal Süresi Berabere Biten Maçta Adana Demirspor’a Penaltı Atışları Sonunda Elenerek Kılpayı A Kategorisine Yükselme Şansını Yitirdi. Türkiye Kupasında İlk Turda Mersin İdmanı Yurdunu Eleyen Takmımımız, İkinci Turda Deplasmanda Sivasspor’a Elendi.
2007-2008 Futbol Sezonu Öncesi Kulüp Başkansız Ve Yönetimsiz Kalma Tehlikesi Yaşadı. Yapılan Genel Kurullarda Kimse Başkan Adayı Olmayınca, Görevi Bırakma Kararı Alan Selçuk Doğan, Bir Çok Futbolcusunu Kaybeden Kulübe Yeniden Sahip Çıktı Ve Görevi Kabul Etti. Doğan Güçlü Bir Yönetim Kurulu Oluşturdu. Takım klasman grubunu lider tamamlayarak ekstra play off oynama hakkı kazandı ancak Çankırıspor’a yenilerek bir üst lige yükselme şansını kaybetti. Türkiye kupasında önemli başarılara imza attı Sivassporu 1-0 mağlup ederek gruplara kalma başarısı gösterdi.
2008-2009 sezonunda kulübümüz Selçuk Doğan başkanlığında yoluna devam etti. Ligi 3. sırada tamamladı. Türkiye kupasında süper lig takımı Gençlerbirliğini eleyerek gruplara kalma başarısı gösterdi. Kulüp tarihinde ilk kez 4 büyük takımlardan birisi Fenerbahçe Alanya’da Alanyaspor’la Türkiye kupası oynadı.
2009-2010 sezonunda Kulüp Başkanlığına Hakan Dizdaroğlu seçildi. Kulüp ligin son haftasında Konya Şekerspor’la deplasmanda berabere kalarak kümede kaldı.
2010-2011 sezonunda Alanyaspor yine Hakan Dizdaroğlu’nun Kulüp Başkanlığında lige başladı ve ligi 16. sırada tamamladı.
2011 yılının yaz aylarında Alanyaspor’da yönetim sorunu çıktı. Mevlüthan Çavuşoğlu başkanlığında geçiçic bir yönetim15 gün görev yaptı. Ardından Kulüp Başkanlığına Hasan Çavuşoğlu seçildi ve 71 kişilik kalabalık bir yönetim kurulu göreve geldi.
2013-14 sezonunda oldukça başarılı sonuçlar alan Alanyaspor, ligin devre arasında Fenerbahçe ile 12 Ocak 2014 günü Alanya Oba Stadyumu’nda oynadığı hazırlık maçını 2-1 kazanmıştır. 2013-2014 sezonunda 2. Lig Kırmızı grubu 2. sırada tamamlayan Alanyaspor, Play off mücadelelerinde çeyrek finalde Diyarbakır BBSK’yı 0-1 ve 1-0, yarı finalde Ankaragücü’nü 0-1 ve 3-2 , final mücadelesinde de Hatayspor’la normal süresi 0-0 biten karşılaşmanın uzatma dakikalarında gol çıkmayınca penaltı atışlarıyla 3-4 ‘lük skorla eleyerek tarihinde ilk defa ismini Ptt 1. Lig ‘e yazdırmıştır.
2014-15 sezonu itibariyle Ptt 1. Lig ‘te mücadele edecek olan Alanyaspor’a Albimo firması isim sponsoru olmuş ve liglere Albimo Alanyaspor olarak katılmıştır.
Bu sezonda Alanyaspor tarihinde ilk senesi olmasına rağmen çok iyi bir gidişatla normal ligi 3. bitirerek Play off maçlarında oynamaya hak kazanmıştır.
Playoff yarı finalinde Samsun’da Samsunspor ile karşılaştığı ilk maçı 5-1 kaybetmiş, 2. Maçında ise Alanya’da oynanan maçı 0-4 ‘lük sonuçla yenilerek Süper Lig’e çıkma şansını kaybetmiştir.




26 Mayıs 2016 Perşembe

Karabükspor'un Tarihçesi





D.Ç.KARABÜKSPOR
(10.12.1995 TARİHİNDEN SONRAKİ İSMİ İLE KARDEMİR D.Ç. KARABÜKSPOR, 26.09.2013 TARİHİNDEN SONRAKİ İSMİ İLE KARDEMİR KARABÜKSPOR) FUTBOL TAKIMI İLE İLGİLİ BİLGİLER

Karabük Batı Karadeniz bölgesinde, Cumhuriyet tarihi ile kurulup , gelişen bir emek kenti olup Türkiye'nin 78.İlidir.

3 Nisan 1937 tarihinde ulusal sanayi adına temelleri atılan demir çelik tesisleri ile bir yörenin tarihi ve talihi değişiyordu.

Ülke genelinde yaşanan milli kaynakları milli eserlere dönüştürme projesi 13 haneli köyün kaderini maddi manevi değiştirirken sosyo-kültürel boyutta kazanımlarını da beraberinde getiriyordu.

Yörede fazla değil bir yıl sonra spor aktivitelerine yer verilirken yöre yazarları, şairlerinin ifadeleri ile yaşanır,özlenir, dostlukları unutulmaz bir ömür yaşanmaya başlıyordu Karabük’te.. YIL 1938 ; Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ‘ün emirleri doğrultusunda tüm Ülkede spor adına yeniden yapılanma süreci başlamış özellikle Karabük’te ülkenin ilk ağır sanayi hamlesinin başladığı yerde bunun öncülüğünü yapacak kulüplerin kurulmasına başlanılmıştı.

İşte DÇ İletmeleri Genel Müdürü Azmi Tılabar “ DÇ GENÇLİK KULÜBÜ’NÜ “ gri-mavi renkleri yanı sıra DÇ arması altında kurarak bugün ki kulübümüzün ilk adımını atmıştı.
Türk sporunda 1938 yıllarından itibaren isim duyuran Karabük ‘te ilk olarak,
* Futbol takımı antrenörlüğünü o tarihlerde işletme montajında görevli İngiliz Mr.Lain yapmış
* Atletizm takımı antrenörlüğünü Milli atlet Faik Önen
* Güreş takımı antrenörlüğünü, Mersinli Ahmet ve Yaşar Doğu
* Boks ve atıcılık dallarında sporcu bulunduran kulübümüz yine o yıllarda Müessese Müdürü Fatin İsfendiyar’ın başkanlığında Bisiklet-Basketbol-Voleybol branşları kurulmuş ve yörede sürekli amatör branşlarda ödüller kazanarak dönem içinde ses veren kulüp olarak adını hep başa yazdırmayı bilmiştir.

1940 lı Yıllarda Zonguldak Amatör Kümelerde başarılı bir grafik çizen Karabük spor ülkede Bisiklet,
Tenis ve güreş gibi spor dallarında sembolleşmeye başlamıştı.
1950 li Yıllar içinde Karabük Gençlik Spor ile bir renk daha kazanan Karabük spor tarihi 1969 Yılında
Karabük Gençliğin Kırmızı rengi ile DÇ Gençliğin Mavi rengini alıp , yeni renkleri olan Kırmızı
Mavili DÇ logolu amblemi içinde 1969-1970 sezonunda Türkiye 3.Ligi Beyaz Gurubunda
Profesyonel liglere de ilk adımı Kulüp Başkanı Doğan ŞENGÜN ile atılmış oluyordu.

1969 & 2015 Sezonları arasında kalan 46 sezonda
• 4 Sezon Türkiye 3.ligi
• 1 Sezon statü gereği Amatör lig.
• 33 Sezon Türkiye 2.ligi (PTT 1.Ligi)
• 8 Sezon Türkiye 1. (Süper) liginde mücadele etmiştir.

D.Ç.KARABÜKSPOR
(10.12.1995 TARİHİNDEN SONRAKİ İSMİ İLE KARDEMİR D.Ç. KARABÜKSPOR, 26.09.2013 TARİHİNDEN SONRAKİ İSMİ İLE KARDEMİR KARABÜKSPOR) FUTBOL TAKIMI İLE İLGİLİ BİLGİLER


Sezon
Lig
Grubu
Başkan
Teknik Direktör
Lig Sonunda Aldığı Sonuç
1969-1970
3.Lig
Beyaz
Doğan Şengün( 2.Başkan Necmettin Şeyoğlu)
Nazmi Bilge
8.Oldu.
1970-1971
3.Lig
Mavi
Mustafa Bilginer
İsmail Kurt-Çetin Güney
4.Oldu.
1971-1972
3.Lig
Mavi
Mustafa Bilginer
Altan Sayın
Şampiyon olup 2.lige çıktı.
1972-1973
2.Lig
Kırmızı
Kubilay Canbay (2.Başkan Cahit Özbek - Şefik Dizdar
Altan Sayın / Yüksel Aşkun
Averajla 3.lige düştü. (Sondan İkinci olarak)
1973-1974
3.Lig
Beyaz
Şefik Dizdar
Basri Dirimli
2.oldu ve 2.lige çıktı.
1974-1975
2.Lig
Kırmızı
Şefik Dizdar - Dursun Dereli
Candemir Berkman Yüksel Aşkun Altan Santepe
5.Oldu.
1975-1976
2.Lig
Kırmızı
Dursun Dereli
Altan Santepe-Hikmet Galin

1976-1977
2.Lig
Kırmızı
Dursun Dereli
Ahmet Karlıklı
6.Oldu.
1977-1978
2.Lig
Kırmızı
Dursun Dereli
Ahmet Karlıklı - Fuat Kızıltuğ
7.Oldu.
1978-1979
2.Lig
Kırmızı
Dursun Dereli - Dr.Erdoğan Sönmez
Turgut Kafkas Gürcan Berk
12.Oldu.
1979-1980
2.Lig
A
Dr.Erdoğan Sönmez
Yüksel Aşkun
5.Oldu.
1980-1981
2.Lig
B
Dr.Erdoğan Sönmez
Yüksel Aşkun

1981-1982
2.Lig
2
Dr.Erdoğan Sönmez
Yüksel Aşkun Erdoğan Gürhan
6.Oldu.
1982-1983
2.Lig
2
Dr.Erdoğan Sönmez -Demiray Yüce
Özhan Maraton Hikmet Galin Yüksel Aşkun
Sondan 5.olarak averajla Zonguldak Amatör kümeye düştü.(3.lig kaldırıldığı için)
1983-1984
Amatör Lig
B
Demiray Yüce - Ural Özen
Yüksel Aşkun
3 Aşamalı mücadele sonunda toplam 34 maçta hiç yenilmeden kendi grubunda şampiyon olarak 2.lige çıktı.
1984-1985
2.Lig
C
Ural Özen ( 2.Başkan olarak önce Ahmet Eker daha sonra Osman Şahin ) Ahmet Eker
Yüksel Aşkun Ergun Kantarcı
10.Oldu.
1985-1986
2.Lig
C
Ahmet Eker ( 2.Başkan olarak Vecihi Özyılmaz ) Ali Çıkrıkçıoğlu
Ergun Kantarcı Özhan Maraton
13.Oldu.






1986-1987
2.Lig
C
Ali Çıkrıkçıoğlu - Yaşar Kaptan Çebi
Mehmet Babalık
10.Oldu.
1987-1988
2.Lig
B
Yaşar Kaptan ÇebiSacit Korkut
Ergun Kantarcı
4.Oldu.
1988-1989
2.Lig
B
Sacit Korkut
Ergun Kantarcı Suat Mamat Özhan Maraton
7.Oldu.
1989-1990
2.Lig
A
Sacit Korkut - Celal Çalış
Özhan Maraton
7.oldu.
1990-1991
2.Lig
A
Celal Çalış - Emin Karabeyoğlu - Çoşkun Akten
Özhan Maraton
14.Oldu.
1991-1992
2.Lig
A
Çoşkun Akten - Dursun Altıparmak
Mehmet Başaygün Özhan Maraton
5.Oldu.
1992-1993
2.Lig
4
Dursun Altıparmak
Ali Kemal Denizci
Play-Off 3.olarak 1.lige yükseldi.
1993-1994
1.Lig
-
Dursun Altıparmak - Erkan Gülergün
Ali Kemal Denizci Yüksel Aşkun - İlyas Tüfekçi
Sondan 3.olarak 2.lige düştü. Not:Ligin son maçı olan Zeytinburnuspor maçının bitimine 7 saniye kala yediği golle 2.liğe düştü.
1994-1995
2.Lig
4
Erkan Gülergün - Enver Tümen
Akif Başaran İlyas Tüfekçi Cahit Dikici İsa Ertürk
Grup 5'incisi olduğu için Play-Off'a çıkamadı.Klasman grubunuda 5.sırada bitirdi
1995-1996
2.Lig
4
Enver Tümen - Metin Türker
Orhan Yahya Yüce
4.Grup 2'si olarak yükseldiği Play-Off grubunu 3.ncü olarak bitirdiği için terfi maçlarına iştirak etti.Diyarbakırspor'a elendi.
1996-1997
2.Lig
1
Metin Türker
Zeynel Soyuer Giray Bulak
1.Grup lideri olarak yükseldiği Play-Off grubunun şampiyonu olarak 1.lige çıktı.
1997-1998
1.Lig
-
Metin Türker - Taner Canyurt
Nejat Biyediç
1.ligi 9.sırada bitirdi.
1998-1999
1.Lig
-
Taner Canyurt - Öner Kölemenoğlu
Ahmet Akçan - Orhan Y.Yüce Cihat Erbil - Neşet Muharrem
Lig sonuncusu olarak 1.ligden 2.lige düştü.
1999-2000
2.Lig
4
Öner Kölemenoğlu - Recai Başkan
Neşet Muharrem Ali Kemal Denizci Cahit Dikici
Grubun 3.cüsü olduğu için Play-Off'a çıkamadı.Klasman grubunu lider bitirerek Antalya'da oynanan 1.lige terfi maçında Aydınspor'a 5-0 yenildi
2000-2001
2.Lig
1
Recai Başkan
İsmail Kartal Hasan Vezir
5.Oldu.
2001-2002
2.Lig
4
Recai Başkan - Hikmet Feridun Tankut
Hasan Vezir Cüneyt Memişoğlu
Grubunda ilk 3'e girdiğinden A Kategoriye çıkamadı.
2002-2003
2.Lig
B
Atilla Aygün
Cüneyt Memişoğlu Fatih Eser
39 Puan ile ligi 11.sırada bitirdi
2003-2004
2.Lig
B
Ferudun TANKUT
Semih Tokatlı Celal Kıbrızlı
61 puanla ligi 2.bitirdi. Sarıyer 63 puanla A Kategorisine çıktı.
2004-2005
2.Lig
B
Ferudun TANKUT
Bahri Kaya (Göreve başladı ve hemen bıraktı) Mücahit Yalçıntaş Tarık Yurttaş Mehmet Kaya İlyas Tüfekçi
50 Puanla ligi 7.ci bitirdi. 76 puanla Orduspor A Kategorisine çıktı
2005-2006
2.Lig
B 4
Ferudun TANKUT
İlyas Tüfekçi Ali Güneş
4.Grupta 53 puanla Boluspor'un ardından a Kategorisine yükselme maçına katılmayı hak kazandı. İlk karşılaşmada penaltılarda 1-3 Eskişehirspor'a elendi.
2006-2007
2.Lig
B 3
Ferudun TANKUT
Hüseyin Hamamcı Erdoğan Yılmaz
3.Grupta 57 puanla ekstra Play-Offa katılmayı hak kazandı.Bursa'da yapılan Ekstra Play-Off müsabakalarının ilk karşılaşmasında Adana Demirspor'a 4-1 yenilerek elendi
2007-2008
2.Lig
B 4
Ferudun TANKUT
Mustafa Çapanoğlu
4.Grupta 38 puanla Play-Offa katılmayı hak kazandı.Ayrıca ilk yarı bitiminde 18 maçta attığı 43 golle Avrupa dahil en fazla gol atan takım olarak tarihe geçti.Yükselme grubunda ise 35 puanlı Adanaspor A.Ş'nin ardından 34 puanla 2.ci takım olarak Bank Asya ligine çıktı
2008-2009
1.Lig
BANK ASYA
Ferudun TANKUT
Turgut Uçar-Hüsnü Özkara
Bank Asya 1.liginde, ligi 49 puanla 7.sırada bitirdi.
2009-2010
1.Lig
BANK ASYA
Ferudun TANKUT
Yücel İldiz
Bank Asya 1.Ligi 77 Puanla Şampiyon Olarak Tamamlayıp Süper Lige Yükseldi
2010- 2011
Süper Lig
SPOR TOTO
Ferudun TANKUT
Yücel İldiz
Süper Ligi 44 Puan İle 9.Sırada Tamamladı.
2011- 2012
Süper Lig
SPOR TOTO
Nevzat ŞAHİN
Yücel İldiz – Bülent Korkmaz
Süper Lig tarihinde ilk kez Fenerbahçe ve Trabzonspor'u mağlup etti. Ligi 44 Puan ile 12.Sırada Tamamladı. Tarihinde İk kez Türkiye Kupasında Yarı Final Oynadı.
2012-2013
Süper Lig
SPOR TOTO
Nevzat ŞAHİN
Michael Skibbe – Mesut Bakkal – Suat Sarıcan
Süper Ligi 40 puan ile 15. sırada tamamladı.
2013-2014
Süper Lig
SPOR TOTO
Mustafa YOLBULAN
Tolunay Kafkas
Sezonu 50 puan ile 7.sırada tamamlarken; Süper Lig tarihinde bir sezon içindeki en yüksek puanını topladı. Eskişehirspor ve Sivasspor’un Avrupa Kupalarından men edilmesiyle takımımız ülkemizi UEFA Avrupa Ligi’nde temsil etme hakkı elde edmiştir.
2014-2015
Süper Lig
SPOR TOTO
Mustafa YOLBULAN
Tolunay Kafkas – Yılmaz Vural
Kulübümüz tarihinde ilk defa takımımız UEFA Avrupa Ligi’nde mücadele etmiştir. 3.ön eleme turundu Rosenborg’u eledikten sonra Play-off turunda St.Etienne’ e elenmiştir.
Süper Ligi 28 puan ile 16.sırada tamamlayan takımımız 1.Lige düşmüştür.
2015 - 20161.LigPTTTaner CANYURT - Hakan YILMAZ - Hikmet Ferudun TANKUTHüseyin Kalpar - Levent Açıkgöz - Elvir Baliç - Yücel İldizPTT 1.Ligi 62 puan ile ikinci sırada tamamlayan takımımız SPOR TOTO Süper Lig'e yükseldi.

Adanaspor'un Tarihçesi






Adanaspor, 23 Ocak 1954 yılında futbol ağırlıklı olarak kuruldu.
İlk kurucu üyeleri, Mehmet Şanlıtürk, Mustafa Bekbaş, Erol Erk, Ali Gedikbaş ve Dr.Muzaffer Eraslan' dır.

Kurulduğu sene, futbol branşında 2. kümede yer alan Adanaspor' un ilk forma renkleri sarı-lacivert olup aynı yıl 1.nci küme'ye terfi etme başarısı göstermiştir.
1966 yılında, profesyonel kulüp olma amacına yönelik olarak Akınspor ve Torosspor kulüpleri kendilerini feshederek Adanaspor ile birleştiler.

Birleşmeden sonra Adanaspor, profesyonel ligde yer almıştır.
Forma rengi kentin iki önemli ürünü olan portakalın Turuncu, pamugun Beyaz rengini alarak Turuncu-Beyaz olmuştur.

Profesyonel Adanaspor' un kurucuları arasında, Mehmet Eroğlu, Mustafa Bekbaş, Ali Gedikbaş, Ahmet Kavrakoğlu, Musa Çaldağ, Nevzat Ağaoğlu, Cumali Aslankeser, Selim Zeper ve İsmail Kaplakaslan yer aldılar.
1966-1967 futbol sezonunda 2.nci Türkiye Ligi' nde yer almıştır.

Tarihinde ilk kez birinci lige 1970/1971 sezonunda çıktı.
Aynı yıl Gençlik ve Spor Bakanlığı Kupasını kazanmıştır.

1972-1973 sezonu Gençler Ligi grup şampiyonluğunun sahibidir.1972/1984 yılları arasında aralıksız olarak 13 yıl birinci ligde mücadele etmiştir.
1978/1979 sezonunda Özer Umdu ile merhum Bora Öztürk 15 golle birinci ligde gol krallıgını elde etti.

1981/1982 sezonunda 4 puan farkla Trabzonspor'un arkasında lig ikincisi olması Adanaspor 'un birinci lig'deki en büyük başarısıdır.
3 kez UEFA, 1 kez de Balkan Kupasına katılma başarısı göstermiştir.

1975/1976 sezonunda UEFA kupasında Avusturya´nın Salzburg takımıyla eşleşmiştir.
Deplasmanda 5-0 yenilmesine karşın, kendi sahasında 2-0 kazanmış ancak elenmiştir.

1978/1979 sezonunda UEFA kupasında Macaristan´ın Honved takımıyla eşleşmiştir.
Deplasmanda 6-0 yenilmiş kendi sahasında 2-2 berabere kalmış ve elenmiştir.
1981/1982 sezonunda UEFA kupasında italyan´ın İnter Milan takımıyla eşleşmiştir. Kendi sahasında İnter´e 3-1 yenmiş, deplasmanda 4-1 yenilerek elenmiştir.

Birkez de Balkan Kupasına katılan Adanaspor Bulgaristan´ın Akademik Sportul Student takımıyla oynamıştır.
1984/1985 sezonunda 2.nci Türkiye Ligi' ne düşmüştür.

1987/1988 sezonunda yeniden Türkiye 1.nci Ligi' ne yükselmiştir.
1990/1991 sezonunda ikinci lige düşmüştür.

1996 yılında, çağın gereği olan yapısal değişikliğe giren Adanaspor, Genel Kurul Kararı ile şirketleşme yolunda ilk adımı atarak '' Adanaspor Spor Faaliyetleri A.Ş. '' adını almıştır.
1997/1998 sezonunda 7 yıllık özlemi bitirerek 1. Lig 'e yükselmiştir.

29.06.1998 tarihinde, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile Adanaspor Spor Faaliyetleri Aş arasında imzalanan protokol doğrultusunda ''Adana 5 Ocak Stadı'' 49 yıl süre ile Adanaspor Aş' ne devredilmiştir ve "Adanaspor 5 Ocak Stadı" olmuştur.
Adanaspor 5 Ocak Stadı, yeniden projelendirilerek, 3 ay gibi kısa bir sürede UEFA standartlarına uygun hale getirilmiştir.

Çıldırım Köyü yakınlarında tespit edilen 112.000 m2' lik arsa , 03.08.1999 tarihinde satın alınarak, bu arsaya Adanaspor Antrenman Tesisleri yapılmıştır.
2000/2001 futbol sezonu sonunda 2.nci Lige düşmüştür.

2001/2002 sezonunda 1.nci Süper Lige yükselmiştir.
2003/2004 futbol sezonunda şirket hisselerinin çoğunlugunu elinde bulunduran Uzan Grubu'nun siyasi çekişmeleri sonucu yaşanan kriz neticesinde 2. Lig A katagorisine düşmüştür. Aynı yıl içerisinde Başkan Çağdaş Ergin Adana İflas Mahkemesi'ne başvurarak şirketin iflasını istemiştir.

İflas mahkemesi bu talebi kabul etmiştir.
Bu olaylar sırasında Sular Mevkii'nde bulunan Adanaspor Kulübü binası üzerindeki tüm hacizler kaldırılmıştır.

2. Lig B kategorisinde hiç oynamadan, yani sahaya çıkmadan bir alt kümeye düşürülmüştür.

1954 Adanaspor Taraftarlar Derneği Başkanı Tevriz Dura bir yandan Yeni Adanaspor çalışmaları bir yandanda eski kulübün tekrar hayata döndermek için büyük mücadele vermiştir.

Yaşanan krizin derinleşmesinden dolayı maçlara çıkamayan Adanaspor, Türkiye 3. Futbol Ligi'ne düşmüştür.
2005-2006 sezonu mavi-beyazlı Sahte Adanaspor kuruldu. Hayatını bu davaya adayan Başkan Tevriz Dura " Yapmayın beyler, bu 1954 tarihli Adanaspor'u tekrar hayata döndereceğim" demesine rağmen yanındaki bazı fedekar insanlar hariç, bunların içinde Cefakarlar Grubu'da dahil büyük mücadeleler verilerek önce Adana 1.İcra ve İflas Masası'ndan aldılar.

Federasyon kısmınıda Ankara'ya 6 kişilik bir heyet kurularak o zamanki Hukuk Kurulu Başkanı Sayın Kemal Kapılıoğlu heyeti kabul ederek " Hoşgeldiniz, ama boş geldiniz. Bu iş olmaz beyler..." kelimesi ile adeta buz gibi hava estirdi. Bu esnada söz olan Av. Ali Çetin Tarcı havayı yumuşattı. Söz hakkı isteyen Başkan Tevriz Dura yaklaşık 45 dakikalık tarihi konuşma yaparak Sayın Kapılıoğlu'nu ikna ederek Adanspor'u tekrar Adana'ya kazandırdı. Bayram Akgül'e devir ederek yine tarih yazdı.
Sayın Akgül'de 2 yıl içerisinde 3.Ligden aldığı Adanaspor'u Bank Asya 1.Lig'e taşımıştır. Bu tarihi olayı gerçekleştiren başta;

Sayın  Av. Ali Çetin Tarcı'ya ,
Ali Hikmet Gülfil'e,
Mustafa Yosun'a
Yusuf Sekendiz'e,
Av. Cenk Gündoğdu'ya,
Av. Özgür Köktürk'e,
İbrahim Mencik'e,
Ercan Albay'a,
Arjantin Köşesi'nden gelen büyük başkanımız Tevriz Dura'ya,
Ömür boyu minnettarız...
Ayrıca Sayın Bayram Akgül'e alkışın en büyüğünü yolluyoruz.
Helal size büyük kahramanlar... 


Kulüp İsmi: 
Adanaspor Kulübü
Kuruluş Tarihi: 
1954 
Profesyonel  Liglerine İlk Katılış Tarihi: 
1964 
Branşlar: 
Futbol (A.Ş), Basketbol (Kulüp), Voleybol (Kulüp), Briç (Kulüp)
Renkler: Turuncu-Beyaz (Gerekirse, Siyah)

ADANASPOR KULÜBÜ
www.adanasporkulubu.com




Arda Turan'ın Hayat Hikayesi




Arda Turan30 Ocak1987 yılında,Bayrampaşaİstanbul'da dünyaya geldi. Aslen Edirne’lidir. Annesi yüksel Turan, babası Adnan Turan, kardeşi Okan Turan’dır. Şehremini Lisesinden mezun olmuştur. İstanbul Üniversitesi Spor Akademisi'nde hala öğrenci durumundadır.
Futbol ile genç yaşta tanışan Turan, on iki yaşındayken Galatasaray’ın alt yapısında forma giymeye başladı.
Galatasaray’ın PAF takımında dört yıl boyunca forma giyen futbolcu, Türkiye Milli Takımı ile de genç yaşta tanıştı. 2002 yılında, 16 yaş altı Milli Takım gençler kadrosunda kendisine yer buldu ve 2006 yılında Türkiye A Milli takımının kadrosuna girene kadar gençler takımında oynadığı toplam 79 maçta 15 gol atmayı başardı.
Galatasaray PAF takımında (profesyonel altı futbol takımı) dört yıl aralıksız forma giydikten sonra, 2004-2005 sezonu sırasında takımın ana kadrosuna alındı, fakat tecrübe eksikliği yüzünden kendisine çok fazla şans tanınamadı. Tecrübe kazanması için 2005-2006 sezonunda Manisaspor’a kiralanan Turan, burada gösterdiği performans ile Eric Gerets’in dikkatini çekmeyi başardı ve de sonraki sezon için Galatasaray’a geri döndü.
2006-2007 sezonuna hızlı başlayan genç oyuncu, UEFA Şampiyonlar Ligi’ndeki ilk maçında FK Mlada Boleslav’a iki gol atarak adını duyurdu. Bu sezonda oynadığı 31 lig maçında toplam 5 gol attı.
2007-2008 sezonuna zayıf bir başlangıç yapsa da, sezonun özellikle ikinci yarısında sergilediği yüksek performans ile dikkat çekti. Ligdeki başarılı sonucunda, Avrulpa’nın büyük takımlarından Newcastle United tarafından kendisine getirilen transfer teklifi ise, Galatasaray tarafından kabul edilmedi. Bu sezonda oynadığı 30 maçta toplam 7 gol atma imkanı buldu.
2008-2009 sezonunda kariyerindeki ilk hat-trick’ini Sivasspor a karşı kaydeden Turan, UEFA Kupası’nda Bordeaux’a attığı iki golle takımının en iyi oyuncularından birisi olduğunu kanıtladı. Bu sezonda oynadığı 29 maçta toplam7 gol ve 9 asist kaydeden başarılı ortasaha oyuncusu, 10 Temuz 2009 tarihinde Galatasaray’ın kaptanlığına getirildi ve klübün tarihindeki en genç kaptan olarak tarihe geçti.
Arda Turan Galatasaray'da efsane oyuncular Metin OktayTanju Çolak,Gheorghe Hagi gibi 10 numaralı formayı giymiştir.
Milli takım ile 16 yaş altı kadrodan başlayarak uzun bir ilişkisi olan Arda Turan,Türkiye A Milli Futbol Takımı ile beraber ilk defa, 2008 yılında sahaya çıktı. 25 Mayıs 2008 tarihindeki Türkiye-Uruguay maçında ilk resmi golünü atan Turan,11 Haziran 2008 tarihinde oynanan İsviçre-Türkiye maçında attığı son dakika golü ile maçın adamı seçildi. A Milli Takım ile beraber sahaya çıktığı 34 maçta toplam 5 gol kaydetti.
2011 Ağustos ayında Atletico Madrid'le 4 yıllık sözleşme imzalamıştır. Galatasaray bu transferden 12 Milyon Euro bonservis bedeli almıştır. Sözleşmede, "Atletico Madrid, UEFA Avrupa Ligi'ne kalırsa 500 bin, Şampiyonlar Ligi'ne kalırsa 1 milyon euro ekstra ödeme yapacaktır" maddesi de yer almaktadır.
Temmuz 2008'de Arda, İspanyol dergi Don Balon tarafından "Dünyanın En İyi 100 Genç Oyuncusu" listesinde 8inci sıraya uygun görüldü.
Arda Turan, yardıma muhtaç çocuklara ve vakıflara; Özellikle "Türkiye Böbrek Vakfı" ve Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV) organizasyonlarında sık sık yer almaktadır.
2009 yılından bu yana sinema ve televizyon dünyasının tanınmış isimlerindenSinem Kobal ile birlikte olan Arda Turan 2012 yılının Ocak ayında nişanlanmıştır.2013 yılının sonlarında ayrıldılar.
2012 yılında oyuncu ve model Paris Hilton ile birlikte bir giyim firması reklamında oynamıştır. Porsche Carrera S4 marka arabası var ve bu arabayı Fotbolcu Emre Belözoğlu'ndan aldı.
7 Temmuz 2015 tarihinde 34 milyon Euro (7 milyon başarı bonusları dahil) bonservis bedeli karşılığında İspanyol takımı Barcelona'ya 5 yıllığına transfer oldu. Rüştü Reçber'den sonra Barcelona forması giyecek ikinci Türk futbolcu oldu.
Futbol Kariyeri : 
1999 - 2000 - Altıntepsi Makelspor (Amatör kulüp) 
2000 - 2005 - Galatasaray(profesyonel altı futbol takımı) 
2005 - 2006 - Galatasaray 
2006 - 2007 - Manisaspor (kiralık) 
2007 - 2011 - Galatasaray
2011 - 2015 - Atletico Madrid 
2015 - ------ - Barcelona 

Kaynak:Biyografi.info